Hiszpańska zupa z chorizo i tarta de Santiago, czyli wspomnienia z Camino.
Ostatnio wraz z mężem wspominaliśmy naszą podróż poślubną. Wyjątkowy i wspaniały czas, który na pewno zostanie w naszej pamięci już do końca życia. W nasz miodowy miesiąc wybraliśmy się w 30 dniową pieszą podróż po Hiszpanii. Wędrówkę rozpoczęliśmy w Pamplonie a po 28 dniach dotarliśmy do Santiago de Compostella. Przebyliśmy Camino de Santiago, czyli drogę św. Jakuba szlakiem francuskim. Będziecie mogli więcej przeczytać o naszej pielgrzymce w specjalnym poście lub postach jakie już pomału szykuję.
By choć odrobinę wrócić tamten magiczny czas zabrałam się za gotowanie i wypieki. Dwa wyjątkowe kulinarne doznania jakich doświadczyliśmy na drodze to,, Zupa z Chorizo'' oraz,, Tarta de Santiago". Przepisy znalazłam w internecie (oczywiście lekko je zmodyfikowałam) i choć niestety nie był to identyczny smak jak w oryginale to i tak zupa jak i ciasto wyszło wyśmienicie. Mniami....
Serdecznie polecam.
Serdecznie polecam.
Zupa z kiełbasa Chorizo
Składniki:- żeberka wieprzowe 400 g
- kiełbasa chorizo 200 g
- Rosół drobiowo-wołowy 2 szt
- czerwona fasola wcześniej namoczona 200 g
- marchew 2 szt
- czerwona słodka papryka 1 szt
- cukinia200 g
- ziemniaki2 szt
- cebule2 szt
- posiekane ząbki czosnku 2 szt
- kumin1 łyżka
- kolendra mielona1 łyżka
- słodka papryka1 łyżeczka
- olej
Żeberka przesmaż w garnku na lekko rozgrzanym oleju. Kiełbasę chorizo pokrojoną podsmaż w tym samym garnku, razem z żeberkami. Następnie pokrój marchew w pół plastry, cebule oraz paprykę w kostkę i dodaj je do mięs. Wszystko razem smaż kilka minut. Dodaj przyprawy (ostrą paprykę, czosnek, kumin i mieloną kolendrę. Całość zalej 1,5 litrem zimnej wody. Ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj, wraz z czerwoną fasolą i 2 kostkami rosołu Knorr, do zupy, po czym gotuj ją przez około 40 minut. Na koniec pokrój cukinię w pół plastry, dodaj do zupy i gotuj ją jeszcze tylko 5 minut. Gotową zupę dopraw, w razie potrzeby, odrobiną soli do smaku.
Tarta de Santiago
Składniki:- 200 g miękkiego masła
- 350 g cukru (jest dość słodki z taka ilością cukru, ja następnym razem dodam go mniej)
- 5 jaj
- skórka otarta z 1 cytryny
- 350 g migdałów mielonych
- 100 g mąki pszennej
- szczypta soli
- cukier puder do podania
Przygotowanie:
1) Miksujemy masło z cukrem przez około 5 minut.
2) Dodajemy pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując.
3) Masę miksujemy z mąką, szczyptą soli, migdałami i startą skórką z cytryny.
4) Przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy (o średnicy około 30cm).
5) Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez godzinę.
6) Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
2) Dodajemy pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując.
3) Masę miksujemy z mąką, szczyptą soli, migdałami i startą skórką z cytryny.
4) Przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy (o średnicy około 30cm).
5) Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez godzinę.
6) Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Źródła:
http://www.hiszpania-portal.pl
http://www.hiszpania-portal.pl
Komentarze
Prześlij komentarz