Hiszpańska zupa z chorizo i tarta de Santiago, czyli wspomnienia z Camino.

Ostatnio wraz z mężem wspominaliśmy naszą podróż poślubną. Wyjątkowy i wspaniały czas, który na pewno zostanie w naszej pamięci już do końca życia. W nasz miodowy miesiąc wybraliśmy się w 30 dniową pieszą podróż po Hiszpanii.  Wędrówkę rozpoczęliśmy w Pamplonie a po 28 dniach dotarliśmy do Santiago de Compostella. Przebyliśmy Camino de Santiago, czyli drogę św. Jakuba szlakiem francuskim. Będziecie mogli więcej przeczytać o naszej pielgrzymce w specjalnym poście lub postach jakie już pomału szykuję.
By choć odrobinę wrócić tamten magiczny czas zabrałam się za gotowanie i wypieki. Dwa wyjątkowe kulinarne doznania jakich doświadczyliśmy na drodze to,, Zupa z Chorizo'' oraz,, Tarta de Santiago". Przepisy znalazłam w internecie (oczywiście lekko je zmodyfikowałam) i choć niestety nie był to identyczny smak jak w oryginale to i tak zupa jak i ciasto wyszło wyśmienicie. Mniami....
Serdecznie polecam. 

Zupa z kiełbasa Chorizo 

 Składniki:
  • żeberka wieprzowe 400 g
  •  kiełbasa chorizo  200 g 
  • Rosół drobiowo-wołowy 2 szt 
  • czerwona fasola wcześniej namoczona 200 g 
  • marchew 2 szt
  •  czerwona słodka papryka 1 szt
  •  cukinia200 g 
  • ziemniaki2 szt
  •  cebule2 szt 
  • posiekane ząbki czosnku 2 szt 
  • kumin1 łyżka
  •  kolendra mielona1 łyżka
  •  słodka papryka1 łyżeczka 
  • olej
Przygotowanie:
Żeberka przesmaż w garnku na lekko rozgrzanym oleju. Kiełbasę chorizo pokrojoną podsmaż w tym samym garnku, razem z żeberkami. Następnie pokrój marchew w pół plastry, cebule oraz paprykę w kostkę i dodaj je do mięs. Wszystko razem smaż kilka minut. Dodaj przyprawy (ostrą paprykę, czosnek, kumin i mieloną kolendrę. Całość zalej 1,5 litrem zimnej wody. Ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj, wraz z czerwoną fasolą i 2 kostkami rosołu Knorr, do zupy, po czym gotuj ją przez około 40 minut. Na koniec pokrój cukinię w pół plastry, dodaj do zupy i gotuj ją jeszcze tylko 5 minut. Gotową zupę dopraw, w razie potrzeby, odrobiną soli do smaku.

Tarta de Santiago 

 Składniki: 
  • 200 g miękkiego masła
  • 350 g cukru (jest dość słodki z taka ilością cukru, ja następnym razem dodam go mniej)
  • 5 jaj
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 350 g migdałów mielonych
  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • cukier puder do podania
Przygotowanie:
1) Miksujemy masło z cukrem przez około 5 minut.
2) Dodajemy pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując.
3) Masę miksujemy z mąką, szczyptą soli, migdałami i startą skórką z cytryny.
4) Przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy (o średnicy około 30cm).
5) Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez godzinę.
6) Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciąża we Francji, kilka ważnych formalności przed porodem

Aplikacja ,,amelie, l'Assurance Maladie", która ułatwi ci życie.

Le baptême civil, czyli laicki chrzest