Śniadanie dla maluszka po francusku
W rozszerzaniu diety malucha, każdej mamie nasuwa się pełno pytań dotyczących karmienia. Wiele problemów napotykamy na swojej drodze, a czasem te problemy same stwarzamy. Typowa Matka Polka jest opiekuńcza a czasem nadopiekuńcza. We Francji można zaobserwować większy luz przy wychowaniu dziecka. To bardzo odmienny model od tego, który widzimy w naszym kraju.
W diecie polskiego maluszka można powiedzieć królują kaszki. We Francji maluszek małymi kroczkami zmierza do modelu żywienia rodziców. Oto kilka oryginalnych przepisów na śniadanie dla maluszka, które znalazłam na jednej z francuskich stron.
Petit déjeuner super-tonus
Od 9-12 miesięcy.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 4-6 minut
To owocowe i lekkie śniadanie na dobry początek dnia. Spożywać od razu, mogą być przechowywane w lodówce do 24 godzin. Nie zamrażać.
Składniki (4 porcje):
60 gramów nasion sezamu, 4 suszone morele, 1 mango,
1 banan, 1 łyżka oleju lnianego, 115 g tofu.
Przepis:
Moczyć nasiona sezamu i morele w wodzie przez noc, następnie wysuszyć. Owoce obrać i pokroić w kawałki. Umieścić wszystkie składniki w malakserze i wymieszać aż będzie gładkie i kremowe.
Petit déjeuner super-tonus
Od 9-12 miesięcy.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 4-6 minut
To owocowe i lekkie śniadanie na dobry początek dnia. Spożywać od razu, mogą być przechowywane w lodówce do 24 godzin. Nie zamrażać.
Składniki (4 porcje):
60 gramów nasion sezamu, 4 suszone morele, 1 mango,
1 banan, 1 łyżka oleju lnianego, 115 g tofu.
Przepis:
Moczyć nasiona sezamu i morele w wodzie przez noc, następnie wysuszyć. Owoce obrać i pokroić w kawałki. Umieścić wszystkie składniki w malakserze i wymieszać aż będzie gładkie i kremowe.
Müesli sans gluten
Od 7-9 miesięcy.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 10 minut
Mały brzuszek może złe tolerować glutenu, to musli przeznaczone specjalnie dla właśnie takich małych brzuszków. Może być przechowywane w lodowce do 2 dni lub zamrozić do 1 miesiąca czasu.
Składniki (4 porcje): 50 g świeżych winogron,
1 jabłko
posiekane, 4 łyżki płatków quinoa,
4 łyżki płatków owsianych, 4 łyżki
płatków gryczanych, 1 łyżka wiórek kokosowych, 1 łyżka nasion słonecznika, mleko z piersi lub w proszku, 1 jogurt.
Włóż winogrona i jabłka do garnka i dodaj tyle wody, aby przykryć owoce. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia przez 3-4 minut, aż jabłka zmiękną. Dodaj quinoa, owsiankę, grykę, kokosa i nasion słonecznika i gotuj stale mieszając przez 2-3 minuty, aż masa zgęstnieje. Dodaj trochę mleka, jeśli staje się zbyt gęsta. Wymieszaj preparat do konsystencji puree i trochę ostudź. Podawaj ze zwykłym mlekiem lub jogurtem.
Włóż winogrona i jabłka do garnka i dodaj tyle wody, aby przykryć owoce. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia przez 3-4 minut, aż jabłka zmiękną. Dodaj quinoa, owsiankę, grykę, kokosa i nasion słonecznika i gotuj stale mieszając przez 2-3 minuty, aż masa zgęstnieje. Dodaj trochę mleka, jeśli staje się zbyt gęsta. Wymieszaj preparat do konsystencji puree i trochę ostudź. Podawaj ze zwykłym mlekiem lub jogurtem.
Od 7-9 miesięcy.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 10-15 minut
W przeciwieństwie do naleśników są mniejsze i przygotowane z mlekiem. Wygodne do jedzenia palcami i świetnie smakują z owocami. Podawać z serem, masłem lub domowym przecierem owocowym.
Składniki (dla 16 bułeczek): 100 ml pełnego mleka, 1 jajko, 75 g mąki z proszkiem do pieczenia, 50g mąki razowej, 1 łyżka syropu klonowego, 1/4 łyżeczki mieszanki przypraw korzennych, 1 łyżka oleju roślinnego.
Podgrzać patelnie na średnim ogniu. Zmieszać wszystkie składniki, z wyjątkiem oleju, aż do uzyskania gęstej masy. Używając pędzla nanieść olej na patelnie, a następnie za pomocą łyżki nanieść na patelnie tworząc małe naleśniki. Smażyć 1 minute z każdej strony. Ostudź przed podaniem.
Jak podobają się wam propozycje francuskiego śniadania dla małego brzuszka? Czy podałybyście któreś z nich swojemu maluszkowi? Macie podobne ciekawe przepisy?
Komentarze
Prześlij komentarz